Vrije studietijd bij Marvelous Een duik in cryptomunten, websockets en persoonlijke ontwikkeling
Cryptomunten blijven een intrigerend onderwerp. Het kopen, verkopen, en de complexe algoritmes erachter kunnen tot urenlang gespreksstof leiden. Regelmatig zijn cryptomunten het middelpunt van gesprek bij het koffieapparaat, zo ook bij Jarno. Een ander boeiend onderwerp is persoonlijke ontwikkeling. En niet alleen boeiend, maar zeker ook een belangrijk onderwerp. Plezier en ontwikkeling staan centraal bij Marvelous en medewerkers krijgen dan ook structureel vrij te besteden studietijd. Doel: jezelf als programmeur en mens continu blijven ontwikkelen. Hoe gaaf is het dan als je interesses en ontwikkeling kan combineren. Jarno deed het, graag stellen we hem een paar vragen hierover.
Jarno, ik hoorde dat je Chaplin en crypto hebt gecombineerd, Kun je dat uitleggen?
“Bij Marvelous wordt er naast studietijd ook gewerkt aan gezamenlijke R&D-projecten. Daaruit is bijvoorbeeld Chaplin ontstaan, ons zelf ontwikkelde scenario-gebaseerd framework, wat als fundament in onze maatwerk .NET trajecten voor procesautomatisering wordt gebruikt. Ik wilde mijn kennis van Chaplin bijspijkeren en dacht laat ik dat eens doen door een applicatie te schrijven die cryptokoersen analyseert. Zo ontstond er een technisch inhoudelijk vraagstuk, wat ik kon combineren met mijn passie voor cryptomunten".
Welke ontwikkeling heb je hierin doorgemaakt?
“Cryptokoersen veranderen continu en snel. Hierdoor liep ik tegen de uitdaging aan op welke wijze ik het beste de koersdata kon ophalen. Ik onderzocht hierin websockets versus REST API’s. De laatste was ik bekend mee. Met REST API’s kun je verzoeken met parameters indienen en een dataset ontvangen om te analyseren. Werken met websockets was nieuw voor me. Het concept was me bekend, maar de exacte werking niet. Ik besloot al snel dit verder te onderzoeken.”
Wat heb je vervolgens geleerd?
“Websockets werken op basis van heartbeats. Je opent een verbinding en krijgt periodiek een uniek id terug, bijvoorbeeld elke 30 seconden. Dit unieke id moet je vervolgens terugsturen om de websocket te laten weten dat de verbinding nog actief is. Hiervoor wilde ik een package gebruiken die de websocket-oproepen voor me zou afhandelen. Hier stuitte ik al snel op enkele uitdagingen, zoals onjuiste dataverwerking of zelfs het volledig ontbreken van gegevens”.
Ik besloot om zelf betreffende code te maken met behulp van Microsoft websocket pages in plaats van gebruik te blijven maken van oude packages. Daarvoor heb ik mij verdiept in ASP.NET Core framework.
Dit framework maakt asynchroon programmeren mogelijk. Samen met een collega ben ik toen gaan onderzoeken of we deze technieken konden integreren in de core van Chaplin. Op deze wijze groeit mijn Chaplin kennis, ontwikkel ik mijn expertise als programmeur en dat gecombineerd met de bijzondere wereld van crypto. Super toch?”
Klinkt alsof dit nog een staartje krijgt. Klopt dat?
“Door mijn enthousiasme voor programmeren, nieuwe technieken ontdekken en steeds andere technische uitdagingen te ontdekken vliegt de tijd. Verder afronden van het onderzoek en concluderen of de techniek van websockets voor Chaplin van waarde is, moet nog afgerond worden. Ik kijk nu al uit naar mijn studietijd volgende week!”